کتاب نیوز  شناسنامه

مناسبات اخلاق و سیاست اسلامی

 

پژوهشکده علوم و اندیشه سیاسی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی کتاب «مناسبات اخلاقی و سیاسی در اندیشه اسلامی» اثر نجمه کیخا را منتشر کرد.
به گزارش کتاب‌نیوز، «مناسبات اخلاق و سیاست در اندیشه اسلامی» عنوان اثری از نجمه کیخاست که از سوی پژوهشکده علوم و اندیشه سیاسی در نشر پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی چاپ و منتشر شده است.

این اثر تلاشی برای بررسی اندیشه سه تن از متفکران مطرح در زمینه اخلاق و سیاست، محقق سبزواری، محقق نراقی و حضرت امام خمینی (ره) در سه دوره تاریخی است که ضمن طرح مباحث و پرسش‌های جدی در عرصه اخلاق و سیاست، میزان موفقیت هریک از اندیشمندان را در ارائه نظم سیاسی ـ اخلاقی جدید و تغییر شرایط سیاسی ـ اجتماعی موجود مورد ارزیابی قرار داده است.
نجمه کیخا، اثر خود را در چهار بخش و نه فصل تدوین کرده است و در بخش نخست با عنوان «مفاهیم و چارچوب نظری»، واژگان اخلاق، سیاست را تعریف کرده و به تأثیر سیاست بر اخلاق اشاره می‌کند.

نویسنده در بخش دوم با عنوان «زمینه‌های اجتماعی ـ اخلاقی و فکری اندیشه» به توصیف شرایط در دوره صفویه پرداخته و آورده است: عصر صفویه فرصت مناسبی را برای نظریه‌پردازی‌های اخلاقی و سیاسی و به ویژه اخلاق حکومتی ایجاد کرد. سپس نقش نهاد دولت و نظریه سلطنت، مجتهدان و تصوف مورد کاوش قرار گرفته و آمده است: پس از به رسمیت یافتن مذهب تشیع به عنوان دین رسمی در ایران، مجتهدان نیز دارای عناوینی در حکومت شدند.

در فصل چهارم برافتادن صفویان تا برآمدن قاجاریان مورد بررسی قرار گرفته است و در بخشی از آن می‌خوانیم: در عصری که نراقی می‌زیست، یعنی اوایل دوره قاجاریه، تحولات اجتماعی سریعی رخ داد که بیش از عرصه سیاست بر سازمان اخلاقی جامعه تأثیر نهاد.
در فصل پنجم نیز از مشروطیت تا جمهوری اسلامی کاویده شده است.
بخش سوم کتاب به «مناسبات اخلاق و سیاست» عنوان گرفته است که نگارنده در فصولی اخلاق و سیاست آن سه شخصیت برجسته یعنی محقق سبزواری، محقق نراقی و حضرت امام خمینی (ره) را بررسی و تحلیل کرده است.

نویسنده در فرازی از نوشته خود درباره ارتباط متقابل اخلاق و سیاست از دیدگاه حضرت امام خمینی (ره) می‌نویسد: «از سویی برای عمل به قوانینی چون عدالت و رفع و دفع ظلم و جور، وجود مجری و تشکیل حکومت، ضروری است و از سویی دستگاه‌های حکومتی و مسؤولان موظف به مراعات اخلاق اسلامی هستند. علت این مسأله در دیدگاه و موضع خاص امام در مورد سیاست نهفته است.» در بخش پایانی نیز با عنوان «سازمان جدید اخلاق و سیاست» تصرفات این اندیشمندان سه‌گانه مورد بررسی قرار گرفته است.

«مناسبات اخلاق و سیاست در اندیشه اسلامی» در قطع رقعی در 255 صفحه به قیمت2500 تومان وارد بازار نشر شده است.

۱۳۸۷/۰۳/۲۶
 مطالب مرتبط 
اولین گزارش جامع از چیستی "پژوهشگاه حوزه و دانشگاه"
پرسمان قرآنی نبوت، منتشر شد

هم اندیشی
ارسال صفحه به دوستان
چاپ

پیشنهاد شما
پشت جلد
فهرست
فرم عضویت در خبرنامه‌ی کتاب
فروش اینترنتی "امید و دلواپسی"
بازارچه‌ی کتاب‌های دست دوم
پژوهشکده فرهنگ و معارف
ماهنامه‌ی فرهنگی تحلیلی
انجمن حمایت از قربانیان سلاح‌های شیمیایی
درباره‌ی کتاب‌نیوز
روی جلد | پیشنهاد ما | نقد و نظر | بازارچه | کتابخانه | نقطه سر خط | پیشنهاد شما | دیگران | شناسنامه
کلیه حقوق متعلق است به موسسه « میراث اهل قلم » . باز نشر مطالب با ذکر « کتاب نیوز » بلامانع است.
طراحی سایت، هاست(هاستینگ)، ثبت دامنه - رادکام