کتاب نیوز  شناسنامه

تاریخ سینما در "دائرةالمعارف سینمای جهان"

انتشارات روزنه کار، جلد سوم از "دائرةالمعارف سینمای جهان" را به کارگردانان تاریخ سینمای جهان اختصاص داده است و هیأت علمی این دانشنامه، مشغول گردآوری آن است. 
   
12 سال پیش انتشارات روزنه کار دست به چاپ اولین دانشنامه سینمایی در ایران زد. هرچند هدف روزنه کار، انتشار مجموعه دایرة‌المعارف سینمایی جهان بود و هست. اما جلد اول حاوی اطلاعات فیلم‌های تاریخ سینمای جهان و جلد دوم مربوط به بازیگران تاریخ سینمای جهان بود. بنا بر این گزارش، در جلد دوم این مجموعه با عنوان «دانش‌نامه سینمایی بازیگری» احوال و منتخب فیلم‌شناسی بیش از 1700 بازیگر و شخصیت سینمای جهان آمده است.

ملاک انتخاب این بازیگران ابتدا اهمیت کارشان و در مرحله بعد امکان دسترسی به حداقل اطلاعات درباره زندگی و کارنامه‌شان بوده است. آغاز و ادامه این فعالیت در حوزه دایرة‌المعارف‌نویسی بدون مانع نبوده است. شاید از نبودن سنت فعالیت‌های دایرة‌المعارف‌نویسی در ایران بتوان به عنوان بزرگترین مشکل در این راه نام برد وگرنه جلد سوم این مجموعه که متعلق به کارگردانان تاریخ سینمای جهان است، باید خیلی پیش از این‌ها منتشر می‌شد.

از جمله ویژگی‌های این اثر ایجاد روش و انضباط دایرة‌المعارفی است که هر چند نقص آن گاهی جلوه بیشتری پیدا می‌کند، اما راه جدیدی را در عرصه پژوهش‌های مرجع‌شناختی گشوده است. از دیگر ویژگی‌های این دایرة‌المعارف، ترجمه اسامی فیلم‌‌ها است. نویسندگان، منتقدان و پژوهشگران سینمایی اسامی تمامی فیلم‌های جهان را با پیش‌ شرطی ترجمه کرده‌‌اند.

اگر این فیلم‌ها به زبان‌های انگلیسی، فرانسوی، آلمانی و یا ایتالیایی بوده‌اند اسامی فیلم‌ها مستقیماً از همان زبان‌ها ترجمه شده‌اند. اما اگر به زبان‌های دیگری بوده‌اند ترجمه انگلیسی آن مبنا قرار ‌گرفته است. در جلد اول دانشنامه سینمایی اسامی بیش از 30 هزار فیلم به صورت فهرست منتشر شده است.

دسترسی به منابع در تدوین و گردآوری چنین مجموعه‌هایی با حضور قدرتمند اینترنت هر قدر ساده به نظر می‌آید، همان ‌قدر ارائه نوشته‌های مربوط به هر موضوع را سخت‌تر می‌کند، چرا که نگارش چنین کتاب‌هایی نگاهی خشک و خنثی می‌طلبند و دور بودن از این نگاه در نوشتن درباره سینما کار آسانی نیست.

ناشر امیدوار است بعد از انتشار جلد سوم به آرزوی دوازده ساله خود با انتشار کل مجموعه در یک جلد با عنوان «دایرة‌المعارف سینمایی» جامه عمل بپوشاند. 

۱۳۸۷/۰۵/۱۳
 مطالب مرتبط 
تاریخ فرش ایران مکتوب شد
" نشان" تابستان در پاییز منتشر شد
کتابت قرآن با دو خط نستعلیق و نسخ
برترین مستند‌های کتاب معرفی شدند
کتابخانه‌ای برای سینمایی‌ها
چهره‌های برتر تئاتر اردبیل در نمایشگران
پرونده علمی- تخیلی‌ها در "نقد سینما"
بهترین بابای دنیا به کشورهای عربی می‌رود
انتشار "درون ایران" از نگاه عکاس آمریکایی
جشنواره‌ی فیلم مستند کتاب در پایتخت
رونمایی از "تیشه‌داری" کتاب معماری سنتی خراسان
فراخوان نخستین جشنواره فیلم کوتاه کتاب
یاحقی قدیمی‌ترین حافظ خطی را احیا می‌کند
زندگی و آثار محمدعلی کشاورز در "اکسیر نقش"
شگردهایی برای رونق یک جایزه ادبی
افطاری برای نقد هیات اسلامی هنرمندان
فرهنگ قصه‌های ایرانی در "کتاب ماه هنر"
زندگینامه‌ی ادبی دو بازیگر انگلیسی
کتابی برای سی سالگی هنر انقلاب
رونمایی کتاب پدیدار شناسی مکان
کتاب ماه فلسفه و هنر روی پیشخوان
والت دیزنی رمان جنایی می‌خرد
کارنامه‌ی 12کیلوگرمی یک هنرمند
نمایش‌های رادیویی کتاب می‌شوند
دریچه‌ای به دنیای ملودرام در نقد سینما
"کمیک استریپ" در ایران
رونمایی از نگاره‌های ایرانی گنجینه‌ی آرمیتاژ
در حوزه هنری زنبورهای عسل دیابت می‌گیرند
کارستان فرهنگستان
نمایش و تجلیل از استادان بزرگ نستعلیق
یادنامه‌ی استاد "عبدالحسین نوشین"
"روش‌شناسی هنر" ایرانی شد
یادنامه بنیانگذار تئاتر ایران منتشر شد
نمایشنامه‌های قدیمی به تئاتر شهر برگشت
"ترازو و سنگ" در یاد هنرهای از یاد رفته
مروری بر فیلم‌های میکل آنجلو آنتونیونی
سینمای آمریکا در تسخیر کمیک استریپ‌ها
مترجم هنر معاصر از دنیا رفت
شناخت‌نامه هنری تئو آنجلوپولوس در ایران
چاپ و نشر نمایشنامه‌ها زیر نظر یک شورا
منبعی برای نشانه‌شناسی و اجرای تئاتر
"محمد صالح‌علا" نثر ادبی تدریس می‌کند
سریال‌های سیما برای مولوی، خیام و پروین
تصاویر تهران 120سال پیش در یک کتاب
کتابخانه ملی قرآن قاجاری خرید!
عکس‌های استانی احمدی‌نژاد منتشر شد
سال 2009 به نام فردوسی خواهد بود؟
تازه‌های بنیاد فارابی در نمایشگاه
پنجمین جلد از مجموعه آثار استاد فرشچیان
رونمایی از کتاب‌سال گرافیک در 6روز

هم اندیشی
ارسال صفحه به دوستان
چاپ

باید از زیر صفر شروع کرد
عمده این است که ما ذهن این جوان‏ها و حتى پیرها و روشنفکرنماها را آماده کنیم که ما خودمان "آدم" هستیم و اینطور نیست که در همه چیز دستمان را پیش دیگران دراز کنیم و حتى اخلاق و زبانمان را نیز از آنها یاد بگیریم...مدت‏ها باید زحمت بکشیم و باور کنیم که خودمان داراى یک فرهنگ بزرگ انسانى با ارزش‏هاى اسلامى هستیم..
۱۳۸۷/۰۳/۱۵
هندسه‌ی هنر اسلامی/ محمد مددپور
حتى در نقوش مینیاتور نیز به نحوى تفکر و فرادهش دینى جلوه‌گر مى‌شود. به ویژه آنجایى که این نقوش از تابعیت فضاى طبیعى اقلیدسى متافیزیک یونانى و یا فضاى مکانیکى دکارتى تخطى مى‌کنند، و یا نقوش اسلیمى، خطایى و کلاً نقوش هندسى فضایى را محاکات مى‌کنند که نه فضاى طبیعى یونانى است و نه فضاى بصرى جدید.
۱۳۸۶/۱۲/۰۶
فتوژورنالیسم / یونس ‌شکرخواه
مگر مى‌شود کسى فتوژورنالیست باشد؛ ولى کتاب روانشناسى و جامعه‌شناسى نخواند. باورش سخت است که بدون مطالعه‌ در این حوزه‌ها، از عکس چیزى بیرون بیاید. باید مثل یک دانشجوى رشته‌ی سیاست، هنر و غیره اطلاعات کسب کنید.
۱۳۸۶/۱۰/۲۲
مظلوم‌ترین پیامبر
در مقایسه‌ی میان کارنامه‌ی ادبی و هنری مسلمانان در معرفی پیامبر(ص) با تلاش پیروان ادیان دیگر به خصوص مسیحیت در معرفی پیامبرشان، می‌توان نتیجه گرفت که ما مسلمانان در این زمینه دچار تنبلی و کم‌کاری و سهل‌انگاری وحشتناکی بوده‌ایم.
۱۳۸۵/۱۱/۱۹
محمود زیر تیغ نیست!
با روایت فعلی داستان و صرف نظر از اتفاقاتی که ممکن است در ادامه آن حادث و یا کشف شود، نتیجه‌ی قضایی و یا حکم محتمل دو صورت بیش‌تر نخواهد داشت. که در هر دو با توجه به تحلیل حقوقی قضیه، محکومیت محمود به قصاص منتفی است.
۱۳۸۵/۱۱/۱۸
والنتاینی برای "نوشتن با دوربین"
دلم می‌خواهد این مطلب به دست آقای گلستان برسد، دوست دارم بداند در ایران طلبه‌ای هست که کتاب ـ گفتگوی ـ وی را در این روزگار عسرت نشر و کتابت دوست دارد و بارها خوانده است
۱۳۸۵/۰۹/۰۲

پیشنهاد شما
پشت جلد
فهرست
فرم عضویت در خبرنامه‌ی کتاب
فروش اینترنتی "امید و دلواپسی"
بازارچه‌ی کتاب‌های دست دوم
پژوهشکده فرهنگ و معارف
ماهنامه‌ی فرهنگی تحلیلی
انجمن حمایت از قربانیان سلاح‌های شیمیایی
درباره‌ی کتاب‌نیوز
روی جلد | پیشنهاد ما | نقد و نظر | بازارچه | کتابخانه | نقطه سر خط | پیشنهاد شما | دیگران | شناسنامه
کلیه حقوق متعلق است به موسسه « میراث اهل قلم » . باز نشر مطالب با ذکر « کتاب نیوز » بلامانع است.
طراحی سایت، هاست(هاستینگ)، ثبت دامنه - رادکام