کتاب نیوز  شناسنامه

اعتراض برنده‌ی نوبل به ناشرین ایرانی

"جی‌.ام. کوتزی" نویسنده آفریقایی برنده نوبل ادبیات سال 2003، به ترجمه بدون اجازه‌ی آثارش در ایران به شدت اعتراض کرد. 
  
کوتزی نویسنده 68 ساله رمان «در انتظار بربرها»، در گفت‌وگو با فارس، خبر انتشار آثارش در ایران را برای اولین بار شنید و گفت:«اینکه نویسنده‌ای در دنیا خواهان رعایت کپی ‌رایت برای آثارش باشد، تنها به خاطر پول نیست و حتی گاهی اصلا پول مطرح نیست. اعتراض «کوتزی» در حالی است که تاکنون نزدیک به 17 جلد از کتاب‌های وی در ایران ترجمه و منتشر شده‌اند که گاه بعضی از آن‌ها با ترجمه‌های متعددی وارد بازار کتاب ایران شده‌اند.»

در این میان، تا به حال، چهارده ناشر ایرانی آثار این نویسنده برنده نوبل ادبیات را منتشر کرده‌اند. رمان «در انتظار بربرها» در بین این هفده جلد کتاب، به تنهایی، با چهار ترجمه منتشر شده است. «کوتزی» که علاوه بر نوبل ادبیات، تاکنون اولین نویسنده‌ای است که دوبار جایزه بوکر را از آن خود کرده، به فارس گفت: «من هم مثل خیلی از نویسندگانی که می‌شناسم، تا به حال بارها با ناشران نوع‌دوست و حرفه‌ای سراسر دنیا که با مشکلات زیاد مالی در صنعت نشر و کتاب روبه‌رو بوده‌اند، قرارداد‌های صوری بسته‌ام و پول بسیار ناچیزی گرفته‌ام.»

کوتزی در ادامه به این نکته اشاره می‌کند که: «بسیاری از نویسندگان دنیا شرایط سخت مالی بعضی از ناشران دنیا را می‌فهمند و هر نویسنده‌ای در دنیا از ترجمه آثارش به دیگر زبان‌ها خوشحال می‌شود، اما وقتی این کار بدون اجازه نویسنده اثر باشد، به معنای توهین به نویسنده است.»

همچنین مدیربرنامه «جی‌.ام.کوتزی» نیز به این نکته اشاره کرد که تا به حال قرارداد‌های صوری زیادی را با ناشران مصری برای انتشار و ترجمه آثار «کوتزی» در این کشور منعقد کرده است؛ اما تعجب می‌کند که با دسترسی عمومی مردم دنیا به اینترنت و همچنین معلوم بودن ناشر هر نویسنده چرا ناشران ایرانی به انتشار بدون اجازه آثار در ایران ادامه می‌دهند.

وی همین‌طور در ادامه گفت: «اگر موضوع بیست یا سی سال پیش از این مطرح می‌شد و آن موقع اینترنت و اطلاعات به اندازه امروز در دسترس نبود، شاید من این قدرها تعجب نمی‌کردم. اما مگر امروز در ایران اینترنت نیست؟»

وی همچنین گفت کاملا حاضر است با ناشرانی که با اجازه نویسنده قصد انتشار کتابی را دارند همکاری کند و حتی بدون پرداخت هزینه‌ای با آن‌ها قرارداد منعقد کند. چند ماه پیش از این نیز «جان بارت» در بیانیه‌ای به انتشار بدون اجازه رمانش در ایران اعتراض کرد و از ناشران ایرانی خواست تا کپی‌رایت را رعایت کنند.

تجربه نشان داده که در اغلب موارد ناشر و نویسنده خارجی با درک شرایط مالی کتاب در ایران حاضر به انعقاد قرارداد با طرف ایرانی شده است، اما در اغلب این قراردادها نویسنده از حق مالی خود می‌گذرد و بدون هیچ مبلغی، اجازه را به ناشر ایرانی می‌دهد. با این شرایط، سهل‌انگاری ناشران و مترجمان ایرانی در برقراری ارتباط با ناشران و نویسندگان خارجی برای کسب اجازه، اعتراضات زیادی را به همراه داشته است و موجب بی‌اعتمادی روزافزون نویسندگان دنیا به مترجمان و ناشران ایرانی شده است. 

۱۳۸۷/۰۵/۱۵
 مطالب مرتبط 

هم اندیشی
ارسال صفحه به دوستان
چاپ

بایگانی
برهان قاطع
برهان جامع






این لیست مشروطیت
سال‌های سال است که در میانه‌ی این ماه گرم، اندیشمندان ایرانی درباره‌ی "کلمه‌ی حقی که مراد باطل یافت" به اقتراح می‌نشینند. در این بین عده‌ای هنوز هم برای برنج بریتانیایی سفره پهن می‌کنند و معدودی، روضه‌خوان بر دار شدن شرع مقدس می‌شوند، اما...
این‌لیست حضرت روح‌الله
جامه‌ی زهد و ریا کَندم و بر تن کردم / خرقه‌ی پیـر خراباتى و هشیار شدم؛ واعظ شهر که از پند خود آزارم داد / از دم رند مـى‏آلوده مددکار شدم؛ بگذارید که از بتکده یادى بکنم / من که با دستِ بت میکده، بیدار شدم...
این‌لیست‌‌نمایشگاه21
در راه خدا می‌توان خیلی کارها کرد، هدیه دادن کتاب به دوستی قدیمی یا تنظیم پایان‌نامه و مقاله‌ای که مدت‌هاست موعدش سرآمده یا تهیه‌ی لیستی برای خرید. و اینچنین بود که ما هم برای خدا! بیست و یک عنوان از میان بهترین‌های امسال پیشنهاد کرده‌ایم.
این‌لیست امام‌در‌حصار
این لیست یکی از سخت‌ترین و تأثرانگیزترین فهرست‌های کتابشناسی‌ ماست. سختی و تأثری که بی‌تردید نشان از کم‌کاری شیعیان درباره‌ی امام یازدهمشان است. در حین آماده‌سازی این لیست، آنچه بیشتر نمود داشت، نبود کتاب‌شناسی تخصصی و البته کتاب‌های چشم‌گیر به زبان فارسی بود.
این‌لیست"ماه"‌ترین‌ماه
اگر از میان دوازده پسر رشید یعقوب نبی یکی یوسف شد، در بین ماه‌های دوازده‌گانه خدای کریم هم یکی به پایه‌ی رمضان‌الکریم رسیده است. ماهی که یوسف ماه‌های قمری خداست. راستی! یوسف را به چه می‌شناسید؟ جمال، کرامت یا عزیزی و پادشاهی!
این لیست "عین.صاد"
روزهای ملتهب روشنفکری دهه‌ی چهل و پنجاه، شاهد نام رمزآلود یک منتقد ادبی قهّار بود که با چهره‌ا‌ی ناشناس، در نقش انسانی دین‌مدار، چاه چپ‌گرایی را از راه دین‌باوری تمیز می‌داد.
این لیست چمران
او در عین حال که یک دانشمند مطرح در رشته‌ی فیزیک پلاسمای دانشگاه‌های آمریکا بود، یک چریک تمام عیار لبنانی هم بود، یک دولتمرد انقلابی برای کشورش هم شد و تا روز آخر یک همسر عاشق‌پیشه هم ماند.
این لیست سیدالشهدا علیه صلوات‌المصلین
این قافله، قافله‌ی عشق است و این راه، راه تاریخ است و هر بامداد این بانگ از آسمان می‌رسد که: الرحیل، الرحیل. و بدان که سینه‌ی تو نیز آسمانی لایتناهی است با قلبی که در آن، چشمه‌ی خورشید می‌جوشد و گوش کن که چه خوش ترنمی دارد در تپیدن: حسین، حسین، حسین...
این لیست "امام رئوف"
یازدهمین روز از یازدهمین ماه قمری، سالروز تولد "خورشید" است. خورشید همه‌ی خورشیدها، حضرت شمس الشموس ابوالحسن علی بن موسی الرضا المرتضی علیه آلاف التحیة و الثناء.
"این‌لیست"حضرت‌حجت‌عج
چند روز بعد و درست در شب استقرار ماه، در تخت جبروتی آسمان زمین ما، موعد میلاد مردی خواهد رسید که از همه کس به این دو نفر شبیه‌تر است. "او" پیر جوان منتظری است، که هزار و صد و هفده سال از تولدش می‌گذرد
این لیست امیرالمومنین‌ علیه صلوات‌المصلین
...در این که همه این اشعار از حضرت امیر؛ انشاد شده باشد اختلافاتی هست؛ ولی بسیاری از اشعار این کتاب بدون شک از ایشان است. قابل توجه کسانی که برای ساختن شعر و تواشیح، له‌له می‌زنند.
"این لیست" گوهرشاد
غیوران ارض طوس در دفاع از تمامیت عفاف، در مسجدی گرد آمدند که نام یکی از عفیف‌ترین زنان ایرانی را برخود دارد. این لیست منتخب برترین آثار مرتبط با واقعه گوهرشاد است:
"این لیست" حضرت زهرا سلام الله علیها
این چند کتاب را لیست کردیم تا اگر کسی خواست، قصه نامکرر آن بانو را و غصه ابدی آن حق مغصوب را بخواند راحت‌تر بیابد. بر ذیل هر کتاب هم چند خطی به توضیح نوشتیم تا شاید به انتخابتان کمکی کرده باشیم
این لیست؛ بر روی وب منتشر شد
اگر قرص آبی رو بخوری، همه‌چیز تموم می‌شه، در رختخوابت بیدار می‌شی و هرچیزی را که بخواهی، باور می‌کنی. اگه قرص قرمز رو بخوری، این‌جا در سرزمین عجایب می‌مونی و من به‌ات نشون می‌دم که این لونه‌ی خرگوش چقدر عمیقه!

پیشنهاد شما
پشت جلد
فهرست
فرم عضویت در خبرنامه‌ی کتاب
فروش اینترنتی "امید و دلواپسی"
بازارچه‌ی کتاب‌های دست دوم
پژوهشکده فرهنگ و معارف
ماهنامه‌ی فرهنگی تحلیلی
انجمن حمایت از قربانیان سلاح‌های شیمیایی
درباره‌ی کتاب‌نیوز
روی جلد | پیشنهاد ما | نقد و نظر | بازارچه | کتابخانه | نقطه سر خط | پیشنهاد شما | دیگران | شناسنامه
کلیه حقوق متعلق است به موسسه « میراث اهل قلم » . باز نشر مطالب با ذکر « کتاب نیوز » بلامانع است.
طراحی سایت، هاست(هاستینگ)، ثبت دامنه - رادکام